Witty Comics
Hello make a comic | login | join | faq | puzzle newsletter | make friends | draw pictures

Rendszerváltás by S_20081220 on 06-02-2023
Várostér
1987-ben Lezsák Sándor lakitelki házának udvarán megalapította a Magyar Demokrata Fórumot (MDF). 1988-ban új pártok alakultak az MDF (Magyar Demokrata Fórum), SZDSZ (Szabad Demokraták Szövetsége), és a FIDESZ (Fiatal Demokraták Szövetsége). 1988 novemberében Németh Miklóst választották meg miniszterelnöknek. Németh Miklós a békés átmenet élére lépett. 1989. március 15-én Kádár Jánost leváltották, helyére Grósz Károly lépett.
Pozsgay Imre 1956-ot népfelkelésnek nevezte. 1989. június 16-án Nagy Imrét és mártír társait a Hősök terén újratemették. Ez az esemény jelentette a Kádár-rendszer végét. 1989 tavaszán ellenzéki szervezetek és pártok tömörültek az EKA-ba (Ellenzéki Kerekasztal), hogy közösen képviseljék az álláspontjukat a hatalommal szemben. Az EKA tárgyalásokat folytatott az MSZMP-vel (Magyar Szocialista Munkáspárt). Az alkotmányt az országgyűlés fogadta el, de a tényleges döntés a Nemzeti Kerekasztal keretein belül zajlott. Az EKA megállapodást írt alá a hatalommal. 1989.szeptemberére az MSZMP-ből kivált az MSZP. 1989. október 23-án kikiáltották az új köztársaságot.
Várostér
1990 tavaszán tartották meg az első szabad választásokat, melyet az MDF nyert meg. 2. helyet az SZDSZ szerezte meg, de mivel az MDF nem tudta meg szerezni a parlamenti helyek többségét, így másik két konzervatív pártot kellett bevonni a kormányba. Antall József vezetésével egy jobbközép koalíciós kormány alakult mely az MDF, FKGP (Független Kisgazda Párt), és a KDNP (Keresztény Demokrata Néppárt) koalíciójával alakult meg.
Göncz Árpádot választották meg köztársasági elnöknek (1990-2000). Sólyom Lászlót választották meg az Alkotmánybíróság elnökének. Ő 2005-2010 között volt Magyarország köztársasági elnöke. 1989-ben a Szovjetunió elkezdte csökkenteni a Magyarországon állomásoztatott katonái létszámát. Gorbacsov belátta, hogy a közép-európai országok a demokratikus útra lépnek, így nem látta szükségét a szovjet katonák magyarországi állomásoztatásának. 1991. június végére az utolsó szovjet katona is el hagyta Magyarország területét.
Várostér
Az Antall-kormány a KGST (Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa) és a Varsói Szerződés felszámoltatására törekedett. 1991. március 31-én érvényét vesztette a Varsói Szerződés katonai szervezete. 1991. július 1-jével teljesen érvényét vesztette maga a Varsói Szerződés is.
vote: votevotevotevotevote | login to vote | log in to flag this comic as inappropriate
View this comic as XML | printer friendly
<< More Comics More Comics >>